Промениха Наредбата за единиците за измерване

Еталоните за метър и килограм вече са пенсионирани, заместват се с физически константи

Новини
14:23 - 13 Май 2020
1875
Промениха Наредбата за единиците за измерване

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за единиците за измерване, разрешени за използване в Република България.

На свое заседание през ноември 2018 г. Генералната конференция по мерки и теглилки прие нови определения на основните единици в Международната система на единиците SI. Те влязоха в сила на 20 май 2019 г. В тази връзка е изменена Директива 80/181/ЕИО, транспонирана в българското законодателство с Наредбата за единиците за измерване.

С постановлението се изменят определенията на основните единици за измерване, разрешени за използване в Република България.

Новите определения в SI бяха предложени от Международния комитет по мерки и теглилки на XXVI Генералната конференция по мерки и теглилки, състояла се на 13 – 16 ноември 2018 г. В проекта се предвижда да се преформулират определенията на основните единици от SI. Новата SI бе формално одобрена с гласуване на 16 ноември 2018 г. и влезе в сила на 20 май 2019 г.

Същност на измененията: 7-те основни единици за измерване – секунда, метър, килограм, ампер, келвин, мол и кандела – си остават. От тях килограм, ампер, келвин и мол се преформулират така, че в определенията им да се използват числовите стойности на следните константи: константа на Планк и константа на Болцман, елементарен електрически заряд и число на Авогадро. Секундата, метърът и канделата вече са изразени чрез константи, затова техните определения само се уточняват. Тези изменения подобряват SI, без да се изменят големините на единиците, което осигурява съвместимост със съществуващите измервания.

Новата SI използва фундаменталните физически константи като основа за определяне на основните единици от SI, което, например, означава, че се прекратява използването на платинено-иридиевия еталон на килограма за официалното определение на килограма в системата SI. Тоест, килограмът си остава килограм, но вече ще се дефинира по друг начин.