Промените в климата убиват стотици хиляди на година

Свят
13:39 - 28 Септември 2021
1276
Промените в климата убиват стотици хиляди на година

Промените в климата може да продължават да звучат на мнозина като абстрактно понятие, но вече имат реално измерение. При това зловещо. Дължащите се на тях екстремно високи и съответно екстремно ниски температури, мъчещи света в глобален мащаб, вземат стотици хиляди, а според някои изследователи - дори милиони човешки жертви на година.

И картината става все по-притеснителна.

Според т.нар. климатичен брояч на медицинското научно издание „Лансет“, изготвян от 100 учени от 35 университета и институции, сред които и Световната здравна организация, докато през 2019 г. измененията са довели до 250 000 смъртни случая, то през 2020 г. нещата са се влошили още повече.

През юли тази година пък изследователи от австралийския университет „Монаш“ обявиха резултатите от изследване, според което 9,4% от всички смъртни случаи по света за периода от 2000 до 2019 г. са се дължали именно на последствията от промените в климата.

Именно затова, Световната организация на издателите на вестници и новинарски издания WAN-IFRA поставя във фокуса на днешния 28 септември, когато честваме Световния ден на новините, този все по-смъртоносен и за планетата и за нас – жителите й, феномен. Над 480 издания по цял свят се включиха в инициативата с желанието да светнат „червена лампичка“, алармирайки, че щетите от глобалното затопляне и климатичните промени не са просто абстрактно понятие, а реалност. При това смъртоносна, защото от години убиват хора. Стотици хиляди.

Специално за Световния ден на новините WAN-IFRA и Канадската журналистическа фондация продуцираха и онлайн предаване с водещи актьорът Виктор Гарбър и канадската журналистка Фара Насър, което можете да гледате тук: