Промените в Конституцията влизат в пленарна зала

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Десислава Атанасова

Политика
20:08 - 04 Октомври 2023
2197
Промените в Конституцията влизат в пленарна зала

Парламентът да обсъди на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България, предвижда проектопрограмата за работа на парламента, качена на сайта на законодателния орган. Промените са предвидени като точка втора за петък.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Десислава Атанасова и група народни представители.

Вчера Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание гласува решение, с което предлага на парламента да разгледа в пленарната зала промените в основния закон.

Мотивите към законопроекта са групирани в шест точки - утвърждаване и укрепване на българската държавност; укрепване на независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет; реформа на прокуратурата, гарантираща нейната отчетност пред обществото; относно определяне на състава на служебното правителство; допълнителни гаранции за правата на гражданите; прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

В края на септември депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията, предаде БТА.

В проектопрограмата за утре е първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за администрацията, както и продължение на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки. Предвидено е депутатите да разгледат на второ четене изменения в Закона за биологичното разнообразие и в Закона за енергетиката. Дневният ред включва също второ четене на промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

За петък, освен предлаганите промени в Конституцията, са планирани блиц контрол и редовен парламентарен такъв.