Променят датите на матурите, ако ваканцията продължи след 20 април

20 учебни дни в класната стая са пропуснали децата през 2020 г.

Общество
17:44 - 26 Март 2020
3506
Променят датите на матурите, ако ваканцията продължи след 20 април

Възможна е промяна на изпитните дати на матурите в края на учебната година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

До промяна на датите ще се стигне, само ако обучението в електронна среда продължи и след 20 април.

Засега принудителната ваканция заради коронавируса е удължена до 12 април включително.

За приключването на учебната година просветното министерство ще вземе решение, съобразено с обстановката и условията и в интерес на учениците в страната, уточниха оттам.

Средно 20 учебни дни в класната стая са пропуснали учениците през настоящата учебна година, сочи справка на bTV.

Причините се крият не само в извънредните мерки, които все още са в сила, но и заради двете грипни вълни, заради които учениците излязоха в две принудителни ваканции.

Първата грипна вълна беше през януари, когато последователно в почти всички области в страната беше обявена грипна ваканция с продължителност от 2 до 10 дни.

В София учениците излязоха принудително във ваканция на 27 януари. А седмица по-късно вече над 2000 училища в цялата страна затвориха вратите си до 7 февруари включително.

Втората грипна вълна „Грип тип B“ доведе до национална грипна ваканция с продължителност от 4 до 7 дни. Тя започна на 5 март в някои области в страната и беше удължена до 13 март включително. Националната грипна ваканция беше от 6 до 11 март.

Заради извънредното положение в страната в борбата с COVID-19, обявено на 13 март, учениците преминаха на дистанционно обучение от 16 март.