Промяна в закона: Дори да дължите пари на банки, единственото ви жилище остава защитено

Съдии поискаха в писмо да се направят ключови промени в ГПК в защита на гражданите

Актуални новини
14:43 - 08 Април 2019
6191
Промяна в закона: Дори да дължите пари на банки, единственото ви жилище остава защитено

Съдии от Софийския райнонен съд предлагат длъжниците да получат сигурна защита срещу разпродажбата на единственото им жилище, докато тече съдебно дело за размера на дълга им. Това става ясно от предложения на магистратите до Народното събрание, които са внесени между първо и второ четене на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) от депутата от „Обединени патриоти" Христиан Митев.

Съдиите аргументират предложението си с писмо на Европейската комисия до българските власти от 25 януари 2019 г., с което са уведомени, че е стартирала наказателна процедура срещу страната ни заради нарушения на правото на ЕС във връзка със защитата на потребителите при процедурите за събиране на дългове. ЕК даде на София срок от 2 месеца, за да подобри защитата на потребителите срещу неравноправни клаузи при издаването на изпълнителни листове. В резултат в края на март депутатите приеха на първо четене ключови промени в ГПК. Поправките бяха внесени от група депутати, начело с доскорошния председател на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

Основната цел на промените е съдът да се задължи да проверява служебно за наличието на неравноправни клаузи в договорите с потребителите, преди да издаде изпълнителна заповед, с която банката може да запорира заплати, сметки и имоти на длъжника. Това е едно от основните искания на ЕК и по него има консенсус.

Депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев е вносител на предложението, което е подкрепено от десетки съдии от СРС

Мждувременно група съдии от СРС излязоха с пакет от предложения, тъй като твърдят, че гледат над 5000 дела годишно, при които в момента потребителите не могат да се ползват от защитата на правото на ЕС заради сериозни пропуски в българския закон. Съдиите изтъкват, че в редица дела на Съда на ЕС се акцентира, че опасността от загуба на жилище преди преценка за спазване на законодателството за защита на потребителите е особено проблематична в контекста на гарантираното право на личен живот. 

За да не се стигне до разпродажба на единственото жилище на потребителя в момент, в който има висящ исков процес за размера на дълга, осребряването на имота трябва да се спира до влизането в сила на изпълнителния лист, тоест до приключването на исковото производство, което може да отнеме няколко години, предлагат съдиите. По думите им в момента, дори да започне исков процес, свързан с дълга, банката или фирмата за кредити може да получи изпълнителен лист за три дни, а за няколко седмици може да се стигне до разпродажбата на имота. Това ощетява гражданите и ги поставя в неравностойно положение.

Съдиите смятат, че за да се постигне баланс в защитата на интересите на кредиторите и длъжниците, кредиторът трябва да може да запорира и да направи опис на имота, дори той да е единствено жилище на потребителя, но не и да го осребрява до окончателното приключване на делото.

Банките и кредитните институции вече реагираха остро на готвените промени в закона. Предстои да видим дали парламента ще гласува поправките в интерес на гражданите, или ще подкрепи банково-финансовото лоби.