ПРОПАДАНЕ: Рекордна инфлация за юли

Куриози
20:59 - 16 Август 2022
2895
ПРОПАДАНЕ: Рекордна инфлация за юли

Животът продължава да поскъпва драстично. Доходите изостават, а цените растат. И причините могат да се търсят както извън, така и в страната ни. На фона на няколко кризи: COVID-19, войната в Украйна с всички последствия от нея, както и нестабилната политическа ситуация у нас - статистиката показва как се движат цените у нас през последната година.

Рекордна инфлация за юли

На годишна база инфлацията у нас достигна 17,3% и така постигаме рекорд за последните 24 години. А само от началото на годината ръстът е 11,3%. Месечната инфлация е 1,1%. С това показателите се доближават до тези от 1998, когато България се справяше с последиците от хиперинфлацията.

Българите вече се лишават от каквото могат, за да се справят с високите цени. Прекрояват бюджета си като все повече пари отиват за храна.

През юли има ново голямо поскъпване на тока, водата, природния газ и електроенергията. Все по-скъпо излизат ресторантите, хотелите и културните развлечения - с между 1 и 7%.

Поевтиняват макар и с малко цените на облеклото и обувките с 2%, транспортът с 1,7% , а хранителните стоки и безалкохолните с едва 0,1%.

А какви са конкретните цени. През юли с над 4% поскъпват шоколада, сладките изделия и южните плодове, млечните продукти са с близо 3 на сто по-скъпи. Поевтиняват както обичайно сезонните зеленчуци с 16%, картофите с 12% и хляба със 10 на сто.

Докъде ще стигне инфлацията засега икономистите не знаят. Според данните на НСИ българите отново дават над 30% от доходите си за храна, по този показател сме първи в Европейския съюз. Сред основните пера в семейния бюджет са също така разходите за ток, вода, парно, данъци и транспорт. Най-малко пари българите отделят за развлечения, дрехи и обувки.

Статистиката отчита че, българите освен, че обедняват, защото доходите им изостават от цените, ядат по-малко хляб, зеленчуци и плодове.