Пропадна срещата на евронационалистите, дето щяха да се обединяват с "Възраждане"

Вчера от Алтернатива за Германия са намекнали, че трудно ще създадат нова крайнодясна група

Политика
13:44 - 28 Юни 2024
2466
Пропадна срещата на евронационалистите, дето щяха да се обединяват с "Възраждане"

Пропадна среща на замислената крайнодясна група „Суверенистите“ в Европейския парламент, съобщи „Политико“, като се позова на пет свои източника. Към тази група се стремят и тримата евродепутати от българската партия „Възраждане“.

Изданието обаче не дава подробности. Срещата е трябвало да се състои вчера. През уикенда германското списание „Шпигел“ съобщи, че „Суверенистите“ ще бъде създадена от партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ), чиито евродепутати бяха изгонени от крайнодясната парламентарна група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Пак вчера от АзГ са намекнали, че трудно ще създадат нова крайнодясна група. За образуването на такава са необходими най-малко 23-ма евродепутати от 7 страни членки на ЕС.

Същевременно стана ясно, че полската партия „Право и справедливост“ (ПиС) обсъжда възможността да напусне групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Тя обсъжда създаването на нова група в ЕП с десни популисти като ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан, чиито евродепутати в момента са независими, Действие на недоволните жграждани (АНО) на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, чиито представители напуснаха либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Словенската демократична партия (СДС) на експремиера Янез Янша.

Новата група може да бъде наречена „Централна и Източна Европа“ (ЦЕИ), заяви пред „Политико“ лидерът на ПиС, бившият полски премиер Матеуш Моравецки. Обсъждан бил и вариантът за название „Група на три морета“.

Ако това се случи, ЕКР ще понесе сериозен удар. Тази група стана третата по големина в Европейския парламент след последните избори. ПиС има втората по брой делегация в ЕКР с 20 евродепутати.