ПРОЩЪПУЛНИК: Звездите с първа номинация за Оскар

Култура
22:30 - 09 Февруари 2022
4733
ПРОЩЪПУЛНИК: Звездите с първа номинация за Оскар

Дългото чакане приключи и вече е ясно кои са филмите, актьорите, режисьорите (и т.н.), които ще се борят да спечелят Оскар.

Церемонията по награждаването трябва да се проведе на 27 март, но докато чакаме времето да мине, ще обърнем внимание на интересните постижения от номинацииите.

Оказва се, че не един и двама могат да се похвалят, че тази година са получили първата си номинация за Оскар. Една от щастливките е Кристен Стюарт, която до този момент не можеше да се похвали с номинация за най-престижната награда в киното.

Ролята ѝ на принцеса Даяна в "Спенсър" обаче ѝ осигури номинация в категорията за най-добра актриса в главна роля. По този начин Стюарт се превръща в една от малкото членове на LGBTQ+ общността с номинация за Оскар.

Актрисата, която е бисексуална, се нарежда до Иън МакКелън, Джей Дейвидсън и Ариана ДеБос в това отношение. 

Кристен Дънст също получи първата си номинация в кариерата за ролята си в The Power of the Dog. Онжаню Елис ("Методът Уилямс") също за първи път чува името си сред претендентите за Оскар. Както и Ариана ДеБос за изпълнението си в "Уестсайдска история".

От категорията за най-добър актьор в поддържаща роля единствено Дж. К. Симънс до момента е бил номиниран за наградата, като за претендентите му тази година - Киърън Хайндс, Трой Коцур, Джеси Племънс и Коди Смит-МакФий, им е за първи път.

Бионсе може и да има спечелени 28 награди Грами и още много номиации, но до този момент не е успявала да попадне сред претендентите за Оскар. Песента ѝ "Be Alive" към саундтрака на "Методът Уилямс" обаче ѝ осигури първата номинация в кариерата ѝ.

Били Айлиш също вече може да се похвали с първа номинация за Оскар, макар и кариерата ѝ да е много по-кратка от тази на Бионсе. Айлиш си спечели правото да се бори за статуетка с песента "No Time to Die" към саундтрака на "Смъртта може да почака".