Прощаваме се с Кирил Маричков във вторник

В негова памет стотици китаристи ще изпълнят "Клетва" тази вечер от 17:00 часа пред НДК

Култура
12:40 - 13 Октомври 2024
8177
Прощаваме се с Кирил Маричков във вторник

Поклонението пред големия български певец, музикант и композитор Кирил Маричков ще бъде на 15 октомври (вторник) от 13 ч. в църквата "Света София". Това съобщиха на официалната си фейсбук страница Radio Tangra Mega Rock. Маричков почина в петък (11 октомври) при инцидент във врачанското село Селановци по време на подготовка за концерт.

Той е роден на 30 октомври 1944 г. За същата дата тази година планираше юбилеен концерт "Кирил Маричков на 80".

Кариерата си на музикант Кирил Маричков започва през 1962 година в първата българска рок група "Бъндараците", на която е един от основателите. През 1967 г., малко след като "Бъндараците" се разделят, той и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

Първоначално те свирят кавър-версии на популярни парчета, но не след дълго създават авторски композиции. В групата Маричков е фронтмен, басист, певец и композитор. Сред най-емблематичните му песни са "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят", "ХХ век" и други.

В негова памет стотици китаристи ще изпълнят "Клетва" тази вечер от 17:00 часа пред НДК. Организаторите на фестивала на китарите в столицата (Sofia Guitar Fest) канят всички, които искат да се присъединят, дори и без китара.