Проститутка под натиск: Даниела Крачунова осъди държавата в Страсбург на 6 000 евро

Българските съдилища са постановили, че жената няма право на заплата

Актуални новини
17:33 - 29 Ноември 2023
4368
Проститутка под натиск: Даниела Крачунова осъди държавата в Страсбург на 6 000 евро

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна на българка, принуждавана да проституира, правото на обезщетение за пропуснати ползи. Това е първият случай, в който съдът в Страсбург отсъжда в полза на жертва на трафик на хора по иск за такова обезщетение, съобщи германската обществена телевизия АРД, цитирана от Дойче веле.

В конкретния случай 38-годишната Даниела Крачунова от България, която е била принуждавана да проституира, е поискала от бившия си сводник парите, спечелени от нея за няколко месеца от проституция. Жената е работила по принуда, след като сутеньорът ѝ е отнел личната карта.

През 2017 г. въпросният сводник е бил осъден за трафик на хора, но на жената е присъдена само малка сума под формата на обезщетение, припомня в тази връзка германското издание. Българските съдилища са постановили, че тя няма право на заплатата си като проститутка. Причината е, че парите са били спечелени чрез "развратéн и неморален труд" - и връщането на тези доходи би било в разрез с "добрите нрави".

Сега обаче ЕСПЧ постановява, че ищцата има право на тези пари. Ако жените, принуждавани да проституират, имат право на обезщетение за заплатите си, те биха могли да използват тези пари, за да се върнат към нормалния си начин на живот, се посочва в мотивите на съда. Освен това трафикантите на хора не бива да извличат финансова изгода от принудителната проституция.

Тъй като българските съдилища са отхвърлили иска за заплата, съдиите в Страсбург са постановили България да плати на ищцата обезщетение в размер на 6 000 евро, уточнява АРД.