Просто Наско даде 45 бона за разкопки в Горна Оряховица

Култура
19:02 - 17 Юли 2022
4353
Просто Наско даде 45 бона за разкопки в Горна Оряховица

Два проекта на Историческия музей в Горна Оряховица за археологически проучвания са сред одобрените за финансиране от Министерство на културата на Атанас Атанасов – Просто Наско през тази година.

Проектите са на обща стойност 44 960 лв. Със средствата по първия - 31 950 лв., за осмо поредно лято ще продължат редовните археологически разкопки и теренна консервация на крепостта Ряховец.

13 хиляди лв. са за теренни издирвания в землището на с. Първомайци и град Долна Оряховица, съобщиха от екипа на музея.

Първите археологически проучвания на крепостта Ряховец са проведени в периода 1985–1991 г. От 2015 г. обектът получава статут с категория „национално значение“, като след 25-годишно прекъсване, с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, са подновени археологическите разкопки от екип с ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново).

През изминалите седем археологически сезона са открити структури от III–II хил. пр. Хр., три порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища и гробове от ХII–ХIII в. През последните три години се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда и гробове от ХIII век, ями от ХI век и ров от ІІ–І в. пр. Хр.

През 2021 г. се подновява проучването около главната порта, където се разкрива средновековната привратна кула с периоди на поправки и стена на калова спойка, вероятно от тракийския период на обитаване на крепостта.

С осигуреното финансиране през 2022 г. археологическите разкопки ще се проведат през месеците септември–октомври, като се предвижда да продължи проучването във вътрешните терени, около главната порта и в южното подградие.