Просто Наско мъдри становище за Младежкия театър

Министърът на културата чете документи от преди 70 години

Култура
14:03 - 03 Юни 2022
5240
Просто Наско мъдри становище за Младежкия театър

Министерството на културата (МК) е получило вчера от Младежкия театър необходимата документация, има документи отпреди 70 години и е необходимо технологично време за детайлна, непоклатима обосновка. Това отбеляза министърът на културата Атанас Атанасов по време на парламентарния контрол.

Депутатите Благовест Кирилов (БСП), Кирил Симеонов (ИТН) и Любомир Каримански (ИТН) поискаха от министър Атанасов информация за предприетите дейности от страна на ведомството. Според казуса през февруари Комисията за енергийно и водно регулиране е поискала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да й предостави безвъзмездно част от имота на Младежкия театър, за която твърди, че е с отпаднала необходимост.

МРРБ в началото на март е изискало от МК и от Младежкия театър “Николай Бинев” становища дали визираното пространство действително е с отпаднала необходимост. Ръководството на Младежкия театър подготвя позиция, в която отбелязва, че са предприети стъпки за превръщането на пространството в сцена за куклен театър. На 3 май МРРБ изпраща второ писмо до МК по вече образуваната преписка с напомняне за исканото становище. Към 25 май все още няма информация за отговор на МК, посочиха народните представители.

Атанасов отбеляза, че на този етап може да бъде констатирано, че с предварителен протокол от 14 септември 1950 г. в изпълнение на постановление на МС 2187 от 27 юни 1950 г. имотът се предава за управление на Държавен народен театър на младежта, чиито правоприемник в момента е Младежкия театър. Все пак моля да имате предвид, че поради обема на информацията по отношение на тази сграда и факта, че има документи отпреди 70 години е необходимо технологично време за детайлна, непоклатима обосновка, каза той.

По думите на министъра единственото, което се опитват да направят, е да бетонират позицията на Младежкия театър законово и документално, за да може никой да няма каквито и да било претенции повече. Това е процес, който изисква технологично време, повтори министърът.

Той заяви, че изразява категорична подкрепа към Младежкия театър от страна на Министерството на културата по отношение на културната му дейност. Според Атанасов това в нито един момент не е било под въпрос. Той смята, че продължава да се създава ненужно напрежение. 

Атанасов посочи още, че е имал дълъг разговор с новия директор на Младежкия театър. Преди всички тези документи да станат проблем бях с впечатление, че постигнахме разбиране, допълни министърът.