Просто Наско във възторг от купона на Бузлуджа

Бившият министър доволен, че подписът му е помогнал за финансиране на Дома-паметник на БКП

Новини
18:30 - 21 Август 2022
6948
Просто Наско във възторг от купона на Бузлуджа

Бившият министър на културата Атанас Атанасов отново нагнети фейсбук с пост в мрежата. Този път от Бузлуджа, където е бил на Open Buzludzha Fest. От поста става ясно, че с неговия подпис в последните му дни в министерството, проектът за възстановяване на  комунистическия паметник, е получил държавно финансиране.

Ето какво написа Атанасов на страницата си: 

„Бузлуджа е противоречива за нас, отвътре, като минало, с което трябва да се справим и преосмислим. Бузлуджа е безспорна отвън, когато мислиш космополитно и в мащаб. Бузлуджа е смислен проект с перспектива.

Когато преди няколко години чух за архитект Дора Иванова и за идеята ѝ да възроди паметника, искрено ѝ се възхитих. Удовлетворен съм, че един от последните ми подписи като министър на културата бе решението Проект Бузлуджа / Buzludzha project да получи държавно финансиране. 

От сърце желая успех на Дора и целия ѝ екип! С такива хора бъдещето е истински светло. Сърдечно благодаря за поканата на OPEN BUZLUDZHA 2022 и чакам Open Buzludzha Fest 2023 с нетърпение!“

Младата архитектка се опитва да възстанови изоставения  от години паметник, като го превърне в място на за различни култури инициативи.  През 2015 г. тя дори създава фондация, а вече две години до паметника се провежда фестивал.

Постът на бившия културен министър, възпитаник на хасковската Езикова гимназия, събра много негативни реакции, включително от учени. Някои, като д-р Веселина Узунова, го обявиха за враг на българската култура.  

Официалното име на построеният през 1981 г. паметник е Дом паметник на БКП. Това е  най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България.  След промените той бе изоставен не само заради връзката му с комунизма, а  защото е невъзможна поддръжката  на подобен грандомански комплекс.