Протест: Артисти пиха студена вода пред Министерство на културата (СНИМКИ)

Независимите творци не са получили обещаните им от държавата пари

Топ
16:35 - 17 Юни 2020
3766
Протест: Артисти пиха студена вода пред Министерство на културата (СНИМКИ)

Артисти на свободна практика „пиха по една студена вода“ в знак на протест заради липсата на адекватна помощ в културния сектор след кризата, предизвикана от коронавируса. Демонстрацията се проведе днес следобед пред Министерството на културата. 

По думите им те не са получили творчески стипендии за последните три месеца, по 710 лв. на месец. Протестиращите бяха поканени от зам.-министъра на културата Амелия Гешева за разговор. 

По-рано този месец държавата предложи на засегнатите от кризата артисти да се възползват от възможността да изтеглят безлихвени кредити. За целта те трябва да докажат спад в доходите си с 20%.

Представителите на независимия културен сектор настояха за бързи действия по изпълнението на програма "Творчески стипендии" на Национален фонд "Култура." Те настояват и да се преразгледат неодобрените кандидати, тъй като има идентични кандидатури с различни резултати при оценяване. Друго искане е да се обмисли възможност за подпомагане на артисти (физически лица на граждански договори и самоосигуряващи се лица) с доход над 1 000 лева месечно.

Снимки: Агнес Методиева