Протест блокира днес магистрала "Хемус" в посока Варна-София

Актуални новини
09:13 - 07 Декември 2023
1441
Протест блокира днес магистрала "Хемус" в посока Варна-София

Протест на синдикат "Пътно дело" към КНСБ ще се проведе днес от 11:00 часа, съобщиха от пресцентъра на синдиката. Той ще е под надслов "Достоен труд - достойно заплащане" и ще се състои на лявото пътно платно на автомагистрала "Хемус" в посока Варна - София - непосредствено преди лява тунелна тръба на тунел "Топли дол". Движението ще бъде затворено двупосочно. 

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с 20 процента с Бюджет 2024, пише БТА. Ръководството на синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" изпратиха декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, в която се посочва, че са необходими 17 088 409 лева, с които ще се увеличат работните заплати на 2417 служители в АПИ.

"Считаме, че подобрението на възнагражденията ще бъде израз на професионалното признание към усилията и ангажимента на нашия трудов колектив. Това ще подкрепи мотивацията на служителите и ще способства за подобрение на общата работна атмосфера", пише в декларацията. Според синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на АПИ увеличението на заплатите с 20 процента представлява справедливо признание за постоянния принос на служителите в постигането на целите и задачите на агенцията.

От синдиката заявяват в декларацията и своята готовност при непостигане на конкретни резултати на заявените искания да организират и проведат протестни и стачни действия в защита на своите достойни възнаграждения и условия на труд.