Протест блокира "Кулата", опашката е километрична!

Новини
10:49 - 15 Юни 2020
4146
Протест блокира "Кулата", опашката е километрична!

Протест блокира ГКПП "Кулата". Той е организиран от собствениците на складове за плодове и зеленчуци, които още миналата седмица предупредиха за ескалация на недоволството срещу заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, внесена от Гърция, като таксата е между 420 и 600 лева.

За влизане в южната ни съседка има 4-километрова опашка от ТИР-ове.

Заповед на директора на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков изисква до 30 октомври проверки на документите и на вноса на всяка пратка със зеленчуци и плодове за директна консумация от страни от Европейския съюз.

"Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!", сподели Стоян Руйков - един от собствениците на складове, цитиран от БНР.

Един от големите зеленчукопроизводители в Петрич - Велин Георгиев, също изрази недоволството си: "Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, защото, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, държавата трябва да се намеси, да останат по-малко, но да имат складове, темперирани, за всеки вид стока, който внасят".

От 12:00 часа днес българите могат да пътуват за Гърция свободно.

По преценка на гръцките власти сънародниците ни ще попълват анкетни карти, в които отбелязват и крайната дестинация на пътуването си. На случаен принцип ще се взимат и проби за Covid-19. Ако резултатите са положителни, на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни.

На ГКПП "Кулата" вече има екипи на "Пътна полиция", които ще проверяват всички шофьори и пътуващите в автомобилите за неплатени фишове и глоби за нарушения.