Протест на АПИ и КНСБ затвори „Витиня”

Актуални новини
15:35 - 13 Декември 2022
2267
Протест на АПИ и КНСБ затвори „Витиня”

Служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от страната се включиха днес в организирания от Синдикат "Пътно дело" към Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) протест в района на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус".

Заради демонстрацията малко след 14:00 ч. движението и по двете платна бе затворено за около половин час. Работниците настояват за увеличение на възнагражденията, заплащане на извънредния труд и подобряване на условията на труд.

Протестът бе съпроводен от полиция, която да гарантира спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Инфлацията изяде заплатата", "Стига вече работещо бедни" и др. На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Той потвърди искането на синдиката за нов бюджет за 2023 г.

Малина Кованджиева, председател на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ, заяви пред журналисти, че заплатите в АПИ са "унизително ниски". По думите ѝ те са под средния размер на възнагражденията за страната. Тя посочи, че липсват и добри социални придобивки. Кованджиева настоява и за застраховка "трудова злополука" за служителите.

За БТА Димитър Коцев, зам.-председател на Синдикат "Пътно дело" конкретизира, че заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата работа е техническа - от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците и с това, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвиняват служителите на АПИ. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

Поддържащи фирми има, които сключват договори за извършване на ремонтите, ние сме контролен орган, който следи за действащите ремонти, съгласувани преди това, посочи Коцев.

Демонстрантите очакват и среща с Венцислав Ангелов, новият председател на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите искания, която ще му връчат.