Протест пред МЗ: Искат оставките на директора на „Пирогов“ и на служебния здравен министър

Актуални новини
17:08 - 17 Април 2024
3116
Протест пред МЗ: Искат оставките на директора на „Пирогов“ и на служебния здравен министър

Протестиращи, сред които представители на фондация „Даная“, се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров за нарушения в управлението и медицинските дейности. Те настояват и за оставката на министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева, след като по-рано този месец тя отмени заповедта за уволнението на директора на „Пирогов“. 

Протестът е за носенето на отговорност и за почтеността, както и за истината, както срещу системата, в която гражданите не получават качествени здравни грижи и хуманно отношение, заявиха протестиращите.  Те се обявиха срещу "политическата наглост, партийна зависимост и корупция" и  за прекратяване на практиката в здравеопазването, която определят като „порочна“. 

На 28 февруари пред Министерския съвет също имаше протест на граждани и представители на фондация „Даная“. Протестиращите тогава настояха за отстраняването на директора на „Пирогов и за незабавни реформи в детското здравеопазване. 

По-рано този месец новоучредената гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. 

Два дни след това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство по случая „Даная“. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато е настъпила смъртта на 15-годишното момиче.