Протест пред Teluzz* заради цензура във фейсбук (НА ЖИВО)

Боец и пострадали от практиките на частната компания, модерираща българското съдържание, се събраха на демонстрация

Свят
16:37 - 18 Януари 2023
2617
Протест пред Teluzz* заради цензура във фейсбук (НА ЖИВО)

Протест срещу фирмата, модерираща като субконтрактор на фейсбук българското съдържание в социалната мрежа - Telus, се провежда под сградата на фирмата, управлявана в Канада.

Лидерът на гражданско движение "БОЕЦ" Георги Георгиев и известният автор и протестър Манол Глишев поведоха демонстрацията срещу безпрецедентната цензура на компанията. От месеци се твърди, че Telus обслужва кремълската пропаганда и заглушава с банове и различни други механизми за рестрикции на свободното слово изразители на демократичната общност. 

Според Глишев компанията се задвижва от капитали, генерирани от няколко авторитарни правителства в света, включително властта в Москва. 

По-рано Боец покани представители на ПП и ДБ да се присъединят към протеста, но депутатите дипломатично заявиха, че са отправили въпроси към служебното правителство за работата на фирмата-модератор и така и не бяха видени на демонстрацията на пл. "Македония". 

*Teluzz се превърна в популярния начин за изписване на името на айти компанията след каскадата от цензурирани ползватели на фейсбуй у нас, громящи руската пропаганда