Протест срещу ковид ограниченията: Холандските театри и музеи се превърнаха във фризьорски салони

Култура
21:12 - 19 Януари 2022
2561
Протест срещу ковид ограниченията: Холандските театри и музеи се превърнаха във фризьорски салони

Над 70 театри, музеи и концертни зали в Нидерландия отвориха врати днес с цел да покажат непоследователността в разпоредбите за борба с коронавируса, предаде ДПА. Културните обекти се превърнаха във фризьорски салони и студия за йога.

Протестната акция беше кръстена Театър "Фризьорски салон" и е идея на известния нидерландски актьор и кабаретен артист Дидерик Еббинге. Тя цели да покаже непоследователността на закона, който позволява на хората да ходят на покупки или на фризьор, но не и да посещават музеи и театри. Строгият локдаун в страната приключи в събота, но на ресторантите и културните обекти е наредено да останат затворени.

Музеят "Ван Гог" в Амстердам беше превърнат в козметичен и фризьорски салон, в който посетителите можеха да получат маникюр, докато се наслаждават на безценни произведения на именития нидерландски художник.

"Искаме да подчертаем, че е безопасно музеят да бъде посещаван", заяви директорката Емили Горденкер.

200-те места за фризьорски процедури в амстердамски театър бяха продадени за минути, може би защото се очакваше популярни кабаретни актьори да изнасят представление, докато посетителите получават нови прически.

Кметове в цялата страна изразиха симпатия към протестите, но въпреки това се намесиха. Някои театри бяха принудени да продължат акцията си на открито, а други получиха официално предупреждение. 

"Днес в Амстердам, с Концертгебау оркестър и със залата на Концертгебау направихме една акция в рамките на протеста на културния сектор в Нидерландия. Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за публика, а фризьорските салони например са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в същото време ние свирехме за тези техни клиенти, които случайно се оказаха наша публика. Така слушането на музика бе напълно позволено!", написа във фейсбук световноизвестният цигулар Веско Ешкенази, който е солист на Кралския концертгебау оркестър – Амстердам. "Извън шегата, надявам се скоро да видим отново публика в красивата ни зала! На добър час на всички колеги!", добави маестрото.

Снимки: Фейсбук профил на Веско Ешкенази