Протест срещу Нетаняху: Обвинявам те, Биби , че унищожи всички ценности

Хиляди граждани на Израел се опълчиха за пореден път срещу правителството

Новини
12:00 - 03 Март 2024
3173
Протест срещу Нетаняху: Обвинявам те, Биби, че унищожи всички ценности

Хиляди граждани на Израел отново излязоха по улиците на няколко града в страната, за да протестират срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и за да поискат сключването на сделка за освобождаване на заложниците, държани от палестинската ислямистка групировка "Хамас", предаде БТА, цитирайки ДПА. 

В центъра на Тел Авив демонстрантите настояха за незабавни избори. Други изразиха недоволството си от Нетаняху със скандирания: "Ти си ръководителят, ти си виновен!".

 "Обвинявам те, Биби, че унищожаваш всички ценности, в чиито дух отгледахме децата си", каза пред протестиращите жена, оцеляла при бруталното нападение на "Хамас" срещу Южен Израел от 7 октомври, която обаче е загубила брат си.

Популярността на Нетаняху рязко намаля след нападението на палестинската групировка. Критиците му го обвиняват, че е пренебрегнал защитата на границата с Газа, като е поставил политическото си оцеляване над интересите на страната.

В Йерусалим в събота пристигна протестно шествие, организирано от роднини на държаните от "Хамас" заложници. Протестиращите тръгнаха в сряда от един от атакуваните на 7 октомври кибуци до границата с Газа, като крайната им цел бе официалната резиденция на Нетаняху в Йерусалим. Целта на шествието беше да се засили натискът върху премиера да осигури незабавното освобождаване на около 100 заложници, които остават в плен. Педполага се, че 31 са загинали. 

Протести имаше и в Хайфа и Беершеба, както и пред частната вила на Нетаняху в Кесария.

Протестиращите в Йерусалим развяваха знамена и издигаха плакати със снимки на заложниците или лозунги, призоваващи за тяхното освобождаване.

Според организаторите 20 000 души са участвали в шествието или в съботния митинг.

"Сега, сега, всички сега", скандираше тълпата по време на митинга, който включваше и молитви, песни и изказвания на роднини.

"Изплаших се, защото си помислих, че хората започват да забравят или да стават безразлични" към съдбата на пленниците, каза 50-годишната протестираща Дафна Кейдар.

"Но това е различно от предишните митинги - каза тя. "Това е по-голямо."

Също хиляди антиправителствени протестиращи се събраха в Тел Авив, за да призоват за предсрочни избори.

В Йерусалим роднина на един от заложниците, които все още се намират в Газа, заяви, че се надява митингът да даде знак на официалните лица, че освобождаването на заложниците трябва да бъде техен основен приоритет.

"Те трябва да сключат тази сделка, независимо от всичко", каза Еял Калдерон, братовчед на заложника Офер Калдерон.