Протест срещу трафика на хора организираха в 5 града у нас

Участващите разказаха за случаи, в които техни познати попадат в капана чрез привлекателни обяви за работа

Актуални новини
13:35 - 14 Октомври 2023
4116
Протест срещу трафика на хора организираха в 5 града у нас

В София и още 5 града на страната се проведоха мълчаливи шествия срещу трафика на хора. Във Велико Търново млади хора се включиха в инициативата, организирана от фондация "А21". 

Облечени в черни тениски с надпис "Днес още има робство" участниците изминаха разстоянието от Съдебната палата до Община Велико Търново, за да акцентират върху проблема с трафика на хора.  

Студентката Мартина Михнева разказа за случай със своя позната: 

"Заминава за работа в Испания, там ѝ биват взети документите. Тя работи няколко месеца без да ѝ бъде плащано в недобри условия и не може да си тръгне. Тогава, благодарене на познати, роднини, тук, в България, успяват да я приберат".  

Хората трябва да бъдат много добре информирани къде отиват, дали е легитимна работата, за която кандидатстват, коментираха участниците в "Похода за свобода" във Велико Търново: 

"Никой не е застрахован да му се случи нещо подобно, трябва изключително много да се внимава". 

"Средната възраст на жертвите на трафик на хора е 12 години. Сестра ми скоро ще достигне тази възраст. Този проблем е доста по-голям, отколкото си мислим и е доста по-близък до нас". 

"Много хора си мислят, че всеки има избор. В някои ситуации, точно с трафика на хора изборът много често е прикрит под формата на лъжа или манипулация, която хората не успяват да разберат какво точно се случва". 

Трафикът на хора е огромен проблем и засяга и мъже, и жени, и деца. Чрез Похода за свобода се дава гласност на проблема и се популяризират начините за предпазване, казва Моника Николова от "Кампания А21". 
Тя допълва, че не това е важно, за да не се попадне в клопката на експлоатацията, от каквато и да е форма дали сексуална или трудова. От фондацията казват още, че е важно да се знае и националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100. Тя е напълно безплатна, анонимна и всеки може да се обади и да потърси повече информация.

"Техните методи са различни все още лавра бой схемата е много популярна. Това е мед метод за набиране. Много често се използват социалните мрежи. Дори и децата ни присъстват в социалните мрежи. Трафикантът наблюдава дадената жертва започва да ухажва, започва да води разговор с нея и в един момент може да иска да се види с нея. И в следващия момент й казва Хайде да заминем, хайде да живеем заедно, Хайде да отидем в чужбина за по-добър живот. Една жена, когато вече е емоционално обвързана, е много лесно уязвима да попадне в схема на експлоатация. Още сме в Европа пета или шеста страна по износ на хора", обясни Моника Николова. 

Походът за свобода се подкрепя от много хора. Проблемът е значим и подкрепят каузата. 
"Не трябва да се отнема волята на хората. Хората си създаваме свободна воля. И всеки, който се отнеме волята, за да я държи и да се разпорежда с нея, превръща човека във вещ. И днес като че ли обществото мълчи и сме с отворени очи, ама сякаш не виждаме тези неща. Затова сме тук, за да подкрепим каузата на "А21"", сподели участник в похода в София.