Протест в Германия в защита на афганистанските бежанци

Хиляди поискаха евакуация на застрашени хора от талибаните

ЕС
21:55 - 22 Август 2021
4240
Протест в Германия в защита на афганистанските бежанци

Протести се състояха днес в Германия с искане за бърза и не препятствана от бюрокрация евакуация на застрашени хора от Афганистан, предаде ДПА.

Стотици демонстранти се събраха под проливен дъжд пред федералното канцлерство в Берлин. Ораторите настояха за бърза евакуация на местните сили на германската армия, правозащитници, активисти за правата на жените, учени и спортистки.

Според берлинската полиция в протеста са участвали около 1700 души, предимно млади хора. Те преминаха в шествие през правителствения квартал и стигнаха до външното министерство.

Демонстрацията беше свикана от широка коалиция от организации под мотото "Афганистан: поемете отговорност, започнете веднага!"

В Кил се събраха стотици протестиращи, които настояха за евакуация на застрашени хора от Афганистан. Подобни протести имаше и във Франкфурт.
Според организацията "Зеебрюке" освен местните сили е необходимо да бъдат евакуирани и хората, застрашени от талибаните поради обществената си ангажираност. Настоява се също така всички афганистанци в Германия да получат бежанска закрила.

Проучване на социологическата агенция "Югав" по поръчка на "Зеебрюке" показва, че почти две трети от германците подкрепят предоставянето на закрила на хора от Афганистан, които са застрашени от талибаните.