Протестът блокира центъра на София (снимки)

"Ще се борим докогато трябва с хартиената бюлетина", заяви Кирил Петков пред демонстрантите

Политика
19:49 - 01 Декември 2022
4924
Протестът блокира центъра на София (снимки)

Около 2500 души се събраха на втори протест срещу промените в Изборния кодекс пред Народното събрание тази вечер, след като по-рано през деня депутатите окончателно ги гласуваха и с това на практика върнаха хартиената бюлетина. Митингът е организиран от „Демократична България” и „Продължаваме Промяната”, които се заканват, че няма да се откажат лесно и ще инициират още протести.

Част от протестиращите решиха да блокират движението пред Народното събрание и да не пропускат препинаващите автомобили. Това доведе до сериозни задръствания в центъра и дюдюкания с клаксони, видя репортер на Lupa.bg.

"От 40 минути стоя тук и не мога да мръдна! Трябва да се прибера, детето ми ме чака у нас", разпалено обясняваше млада жена, шофираща джип "Нисан". "По-важно е да ни подкрепите, госпожо", отвърна й младеж от протеста. 

След кратък разговор с депутати от ПП и ДБ, протестиращите бяха убедени, че не е добре да се правят барикади и започнаха до пропускат блокираните коли. Така след 19,40 ч. движението беше отпушено.

Около 2500 души дойдоха пред Народното събрание тази вечер

Пред протестиращите излезе и бившия премиер Кирил Петков. Той заяви: "Вътре борбата няма да е същата, ако ви няма вас отвън. Всъщност, депутатите от задкулисието най-много ги е страх от вас, от гражданския натиск. Ще се борим тази вечер и не само - до когато трябва! Няма да допуснем да откраднат вашия глас, да откраднат данъците на всички вас. Всяка малка победа, която отвоюйваме, е победа за демократичното развитие на нашата страна".

Кирил Петков говори пред протестиращите пред НС

След него пред множеството говори и Атанас Атанасов от ДБ. "Искаме реформарторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане", каза ген. Атанасов.