Протестът на 14 юли в страната (ОБЗОР)

Актуални новини
20:28 - 14 Юли 2020
3322
Протестът на 14 юли в страната (ОБЗОР)

Протестът срещу правителството извън София става все по-мащабен. Бунтари днес имаше в няколко областни градове, които допреди ден-два бяха мирни, без хора по улиците с викове „Оставка”.

Хиляди граждани протестират и днес в центъра на София с искане за оставка на правителството и на главния прокурор в ден №6 от бунта, предаде БНР.

Шествие тръгна по бул. "Княз Ал. Дондуков" и ул. "Г. С. Раковски". Крайна цел е сградата на парламента. Има засилено полицейско присъствие.

"Трябва да има промяна, да има еднакви мерки", "Очакваме правителството да подаде оставка", "Мутри вън" са част от позициите, които заявиха пред БНР протестиращи.

Над 200 души шестваха в Бургас с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В града започна подписка Общината да си върне пътя към т. нар. "Доганови сараи".

Протестът в Русе за шеста поредна вечер събра на площада пред Съдебната палата стотици граждани, които направиха шествие и отново настояха за оставките на правителството и главния прокурор. Всяка вечер в Русе ще има протест, докато няма реакция от столицата. В това бяха единодушни тази вечер хората на площада.

Протестиращи се събраха за поредна вечер пред сградата на общината в Ямбол. Организаторите са категорични, че няма да се откажат, докато правителството и главният прокурор не подадат оставка. Групата от протестиращи беше по-малобройна в сравнение с предходните дни. Организаторите са категорични, че протестът е граждански.

Около 300 души се събраха пред Община Пловдив с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите заявиха, че всеки ден ще има протест, докато кабинетът Борисов не падне.

Във Велико Търново протестният митинг с искане за оставката на правителството тази вечер премина под наслова "Стига вече". Пред паметника "Майка България" в центъра на града заедно протестираха митингуващите отпреди 30 години и младите с възгласи "Оставка" и "Мафията вън". Протестът утре ще прерасне в шествие от паметника "Майка България" до крепостта "Царевец".

За пета поредна вечер варненци се събраха пред сградата на общината, за да изразят своето недоволство от управлението на страната. И в предишните дни стотици излязоха по улиците на Варна с искания за оставка на кабинета.

Повече от час продължи протестът в Шумен под наслов "Да върнем Шумен на хората". Шуменци се обявиха срещу корупцията и липсата на реформи и призоваха за оставки и съд на "всички виновни, за да си платят греховете". Те поискаха оставката и на областния управител на Шуменска област Стефан Желев и на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Пореден ден на недоволство в Габрово. Протестът премина в шествие. Протестиращите се обединиха около желанието за промяна.

Над 100 души излязоха на протест в Дупница тази вечер. Шествието тръгна от Съдебната палата и мина през центъра на града. Участниците поискаха оставките на премиера и главния прокурор.

Демонстрация имаше и в Благоевград.