Протестът пред МВР: Затвор за убийците на пътя!

Новини
18:47 - 04 Септември 2023
1764
Протестът пред МВР: Затвор за убийците на пътя!

Протест с искане за по-строг контрол на нарушителите на пътя започна пред МВР, след като на метри от сградата на вътрешното министерство - на кръстовището на улици "Гурко" и "Шишман" в събота загина 15-годишно момче, блъснато от пиян шофьор.

Проявата бе обявена във Фейсбук с призива: "Да спрем убийствата по пътищата. Искаме контрол, съд и затвор за убийците".

Организаторите настояват за постоянни проверки за алкохол и наркотични вещества на шофьорите, както и да се поставят камери и легнали полицаи на всички ключови места, а също и да се осигури нощен градски транспорт.

Момичета и момчета на видима възраст 14-15 години са се събрали в този час пред сградата на Министерството на вътрешните работи. Пристигат и други хора, които ще участват в протеста, който беше насочен и организиран през социалните медии за този час.

Пристигнаха и представители на "Пътна полиция", които имат за цел да се срещнат с протестиращите, за да чуят техните искания и дали МВР може да отговори на очакванията на хората, които са пред Министерството на вътрешните работи.

Акцията е провокирана от случая в събота, когато на пешеходна пътека в центъра на София загина 15-годишно момче, което беше ударено от автомобил, управлявано от пиян шофьор.
Очаква се по-късно тази вечер участниците в протеста да отидат и до кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", където стана тежкият инцидент.

В Министерския съвет пък се провежда извънредна среща по проблемите на пътната безопасност с участието на представители на пряко ангажираните институции прокуратурата, на Националното сдружение на общините, на Столичната община, депутати, родители на загинали в катастрофи.

Очаква се премиерът Николай Денков да направи изявление за взетите решения.

Прокуратурата вече повдигна обвинения на шофьора на лекия автомобил, причинил смъртта на 15-годишния Филип.

37-годишният мъж, който е шофирал с два промила алкохол - ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. В автомобила са пътували жена и нейното дете.