Протестът си начерта формулите за изборите, само БСП е встрани (ОБЗОР)

Политика
22:44 - 16 Декември 2020
5165
Протестът си начерта формулите за изборите, само БСП е встрани (ОБЗОР)

Протестът, под чийто знак минаха последните почти 6 месеца, намери формулите си за явяване на предстоящите избори, макар и в разделение. Още през август, когато фланговете на градската десница и бунтарите от Отровното трио започнаха да делят лагерите на демонстрациите и блокадите в София с общо искане за незабавно сваляне на кабинета "Борисов-3", беше ясно, че до съюз между тях за вота няма да се стигне. 

Днес стана ясно окончателно, че Мая Манолова с нейната платформа "Изправи се.БГ" и Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, заедно тръгват на избори. А от другата страна - Демократична България не смята да присламчва към себе си други политически субекти и ще се бори за места в 45-то Народно събрание в досегашния си състав - ДСБ, "Да, България" и "Зелените". 

Неясна остава съдбата за изборите за другите основни участници в лятно-есенния протест - за БОЕЦ на болния от COVID-19 Георги Георгиев, и за БСП, които са във война с президента Румен Радев. В последните седмици от затихващите иначе демонстрации на жълтите павета именно левицата изглежда изолирана и нейни представители на площада няма. А вътрешните борби изглеждат по-важни за "Позитано" 20 от възгласите за промяна. 

Очаква се до края на годината да стане ясна и формулата за новите "звезди" на политическия небосклон и какви коалиции са склонни да допуснат "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов. Според редица източници, учиндолецът е склонен да се съюзи с Отровния тандем, а Цветанов да привлече отделни структури на ГЕРБ, СДС и ДБ край себе си.

Снимка: Агнес Методиева