Протести в Босна и Херцеговина против насилието срещу жени

Балкани
11:24 - 15 Август 2023
1727
Протести в Босна и Херцеговина против насилието срещу жени

Хиляди босненци излязоха по улиците снощи, за да поискат от властите да предприемат действия за ограничаване на насилието срещу жени, след като миналата седмица мъж застреля бившата си съпруга, докато предаваше убийството на живо в Инстаграм съобщи АП.

Протести се проведоха едновременно в няколко босненски града. В босненската столица Сараево множеството от хора премина през центъра на града, издигайки искания за по-голяма защита на жените, ограничаване на насилието в медиите и контрол върху работата на полицията при случаи на насилие. Участниците носеха транспаранти с надписи "Мълчанието е одобрение“, "Няма да живеем в страх“, "Спрете убийствата на жени“.

Протестиращите в Сараево издигнаха огромен транспарант с надпис "Сараево срещу насилието“, повтаряйки лозунга на продължилите месеци улични протести в съседна Сърбия. Протести имаше вчера също в Градачац, Зеница, Мостар, Тузла, Горажде.  На митинга в Мостар една от протестиращите жени изтъкна, че съжалява, че в протеста не участват повече мъже, съобщи порталът Кликс, пише БТА.

"Днес Сараево казва „не“ на насилието и показва подкрепа към всички жертви на насилие“, заяви кметът на града Бенджамина Карич, която беше начело на протестното шествие. Министърът на човешките права на Босна и Херцеговина Севлид Хуртич призова за законови промени, за да се даде възможност за строго наказание за насилие срещу жени и за фемицид.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза: "Ние сме ужасени от факта, че убийството на жена беше предавано на живо чрез социална мрежа, което е една от последните атаки в поредица от убийства на жени и тежки случаи на насилие срещу лица от противоположния пол в Босна и Херцеговина“. "Убийството на жени, умишленото убийство на жени и момичета мотивирано от техния пол, представлява очевидно и тежко нарушение на човешките права“, заяви Дюжарик.

Гражданите на Босна и Херцеговина бяха разгневени по-специално заради информацията, че жената, която бе убита в петък в североизточния град Градачац, е съобщила на властите за тормоз и насилие, а убиецът е имал полицейско досие.

Мъжът пусна видео в Инстаграм в петък сутринта, казвайки на зрителите, че ще видят убийство на живо. След това видеото показва как той взема пистолет и изстрелва куршум в челото на жена, докато плачът на дете се чува някъде наблизо. Видеото по-късно беше премахнато от Инстаграм.

Стрелецът, идентифициран като жителя на Градачац Нермин Сулейманович, също уби още двама души и рани трима, преди да се самоубие.

Босненските медии съобщиха, че 35-годишният Сюлейманович е бил културист и фитнес треньор с предишни арести по обвинения в контрабанда на наркотици и нападение на полицай.

Жертвата, Низама Хечимович, беше погребана вчера в Градачац, като няколко хиляди души присъстваха на погребението й. Двамата мъже, които бяха убити от Сулейманович в петък , ще бъдат погребани днес, а правителствата на двете съставни части на Босна и Херцеговина - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация - обявиха сряда за ден на траур на територията на цялата страна, съобщават босненските медии.

Насилието срещу жени е широко разпространено в Босна и Херцеговина и на други места на Балканите, където обществата са предимно консервативни и доминирани от мъже. Регионът освен това все още се възстановява от поредицата кървави конфликти през 90-те години на миналия век, последвали разпадането на бивша Югославия. В Босна все още има етническо напрежение, а страната остава бедна след конфликта от 1992-1995 г., при който загинаха 100 000 души.

В Сърбия две масови стрелби през май предизвикаха улични демонстрации, призоваващи за край на културата на насилие, подхранвана от основните медии и официални лица, отбелязва Асошиейтед прес.