Протести в Грузия, има пострадали

Над 50 души са ранени при сблъсъците, 38 са служители на реда

Свят
09:08 - 21 Юни 2019
2149
Протести в Грузия, има пострадали

Демонстранти опитаха да нахлуят в парламента в грузинската столица Тбилиси с искане за оставката на председателя на законодателния орган Иракли Кобахидзе. Според местни медии протестите са били предизвикани от визитата на руска делегация, при която член на руската Дума е заел председателското място на среща в пленарната зала, посветена на религиозни и политически въпроси, и е направил обръщение на руски.

Демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на полицаите. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по протестиращите.

Над 50 души са пострадали при сблъсъците, съобщи пресслужбата на министерството на здравеопазването на Грузия. „При разпръскването са пострадали 52 души, 38 от които са служители на правоохранителните органи, а останалите – участници в акцията”, посочи пресслужбата.

Грузия и Русия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомни Ройтерс.

Вътрешната политика в Грузия е доминирана от отношенията с големия съсед и сюзерен от съветската епоха. Опозицията обвинява управляващата партия „Грузинска мечта – Демократична Грузия”, че не е достатъчно твърда към Москва.