Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква

Участниците в акцията бяха по бельо с петна от фалшива кръв

Новини
14:50 - 27 Май 2022
1631
Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква

Активисти срещу насилието днес протестираха близо до посолството на Ватикана в Италия с искане да бъдат предприети действия срещу сексуалните злоупотреби в Римокатолическата църква на фона на продължаващата дискусия как да бъде организирано подобно разследване, предаде Ройтерс.

Малка група протестиращи се приближиха до сградата на апостолическата нунциатура, близо до центъра на Рим, носейки плакати със снимки на мъже и жени по бельо, изцапано с кръв. Активистка от групата носеше на главата си покривало, каквото носят монахините.

Демонстрантите заявиха, че са се вдъхновили от протест, проведен този месец в естонската столица Талин, който имаше за цел да привлече вниманието към предполагаемото насилие срещу жени от страна на руските сили в Украйна. Участниците в тази акция също бяха по бельо с петна от фалшива кръв. 

Италианските епископи са разделени по въпроса дали цялостното разследване трябва да е вътрешно и да се използват ресурси като комисиите на диоцезите срещу насилието, или трябва да се проведе от външна група, в която евентуално да влизат представители на академичните среди, адвокати и експерти по въпросите на насилието. Освен това те са разделени и по въпроса дали разследването да се ограничи до близкото минало, или да се върне десетилетия назад.

Един от участниците в днешния протест заяви, че за да се намери решение на ситуацията, е нужен безпристрастен орган, какъвто в случая е държавата, но от години тя е основната отсъстваща страна в този проблем.