Протести в Италия в деня на националния й празник

Към демонстрацията се присъединиха и коалиционни партньори на Салвини

Свят
16:23 - 02 Юни 2020
1641
Протести в Италия в деня на националния й празник

 

Крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини излезе на протест в Рим срещу управлението на правителството въпреки забраната за събиране на хора заради коронавируса, съобщават италианските медии.

Към демонстрацията се присъединиха и коалиционните партньори на Салвини - ултранационалистическата партия "Италиански братя" и консерваторите от "Форца Италия".

Протестната проява се състоя в деня, в който страната отбелязва своя национален празник - Деня на републиката, след като през 1946 г. италианците избират тази форма на държавно управление.

На организирания от Салвини своеобразен "флашмоб" обаче присъстваха едва стотина души, които нарушиха правилата за спазване на социална дистанция, изисквана от правителството като превантивна мярка срещу разпространението на заразата.

Салвини се появи на протеста с предпазна маска със знамето на Италия.

Днес не е ден на партиите, днес е ден на народа, в който искаме да чуем предложенията на хората, заяви той.

Освен в Рим трите партии призоваха своите поддръжници да протестират срещу управлението на кабинета на Джузепе Конте и на стотици други места в страната, сред които и Милано - столицата на най-засегнатия от пандемията регион Ломбардия.