Протести в Италия за защита на правото на аборт

Изборите извадиха от властта ветерани от успешни битки за граждански права

ЕС
11:18 - 29 Септември 2022
2153
Протести в Италия за защита на правото на аборт

Италианци протестираха в Рим, Милано и други градове в сряда, за да защитят правото на аборт, за което мнозина се опасяват, че ще бъде застрашено от крайнодясна партия "Италиански братя", която се очаква да формира следващото правителство, след като води на парламентарните избори, предава Асошиейтед прес.

Носейки плакати с надписи "Моето тяло — Моят избор" и "Безопасно за всички", повече от хиляда души тръгнаха на протест от римския квартал Ескилино и поне толкова от централната гара на Милано.

Походите бяха част от общонационални действия, целящи да изпратят послание до Джорджия Мелони и нейната партия "Италиански братя", че протестиращите няма да подкрепят никакви промени в законодателството от 1978 г., известно като Закон 194, гарантиращо достъп до аборт. Протестите съвпаднаха с Международния ден на безопасен аборт.

Мнозина цитираха ограничаването на абортите в много щати на САЩ, след като Върховният съд на САЩ отмени законодателство, което гарантираше достъп до аборти в продължение на десетилетия, като показател за международните тенденции по този въпрос.

Мелони "продължава да казва, че няма да пипа Закон 194, но че иска да гарантира правото на жената да не абортира", каза протестиращата Донатела Марчели. "Не вярвам на това, което казва тя за правото на избор"

Организаторите казаха, че се страхуват, че партията на Мелони ще стартира "триада от политики "Бог, родина и семейство" - препратка към нейния политически манифест.

Това може да наложи "строги роли на половете и да възложи на жените задачата да възпроизвеждат и развиват бяла, патриархална и хетеросексуална нация", казаха организаторите в съобщението си за митингите срещу програмата на Мелони, която се очаква да стане първият италиански крайнодесен премиер в следвоенния период и първата жена на този пост.

Изборите също така извадиха от властта ветерани от успешни битки за граждански права, включително разводи и аборти, както и депутати, които все още се борят за свободи като еднополовите бракове.

Италия разрешава аборт през първите 12 седмици от бременността или по-късно, ако здравето или животът на жената са застрашени.

Преди парламентарните избори на 25 септември Мелони каза, че ще спазва закона от 1978 г., но ще настоява за мерки, като икономическа помощ, за жени, които решат да раждат вместо да абортират.

Законът позволява на здравния персонал да се регистрира като отказващ по съвест, така че да не се налага да извършва аборти. В някои региони процентът на възразяващите е толкова висок, че жените са принудени да пътуват до други части на Италия, за да направят аборт.

Повече от 1000 души протестираха и в унгарската столица Будапеща срещу промяната в правилата за абортите, която влезе в сила на 15 септември и за която групите за правата на жените казват, че ще "унижи" и измъчва жените, без да има ефект върху броя на абортите, предава Ройтерс.

Съгласно новите правила,въведени от консервативното правителство на премиера Виктор Орбан, бременните жени трябва да чуят сърдечния ритъм на плода преди да решат окончателно за това дали да го абортират.

Правителството не посочи причина за промяната и отрече, че това представлява затягане на правилата. Някои политически анализатори казаха, че това може да е насочено към спечелване на гласове за партията Фидес на Орбан от крайнодясната партия Нашата родина, която спечели места в парламента за първи път през април и водеше кампания за тези промени в правилата за абортите.