Протести във Франция срещу забраната на литургиите в църквите

Полицията осуети планирана от католици демонстрация в столицата

Новини
19:41 - 15 Ноември 2020
2671
Протести във Франция срещу забраната на литургиите в църквите

Католици участваха в меса на открито в западния френски град Нант днес, организирана като протест срещу коронавирусните ограничения, при които месите са забранени в църквите, предаде Ройтерс.

Някои католици се събраха по подобна причина и в катедралата Сен Луи във Версай близо до Париж, но полицията забрани планирана от католиците демонстрация в самата столица.

В Нант, в който се намира една от най-прочутите катедрали във Франция, десетки хора с маски и с чадъри заради проливния дъжд се събраха, за да се помолят на централния площад Грален и да подкрепят призивите за подновяване на литургиите в църквите.

Според демонстрантите месите в църквите трябва да бъдат подновени, защото там лесно могат да се прилагат санитарните протоколи срещу Covid-19.

Като част от новата общонационална карантина, влязла в сила във Франция на 30 октомври, големи събирания във всички религиозни обекти бяха забранени заради страховете, че вирусът може да се разпространи по-бързо в затворени помещения.

По-рано през годината голямо религиозно събиране във френския град Мюлюз доведе до голям клъстър на коронавируса по време на първата вълна във Франция през февруари и март.