Протестираща майка пред Lupa.bg: Деница Сачева убива над 50 000 души в инвалидна количка

Актуални новини
19:00 - 26 Октомври 2020
5505
Протестираща майка пред Lupa.bg: Деница Сачева убива над 50 000 души в инвалидна количка

„Социалният министър Деница Сачева не дойде на брифинга, който бяхме организирали в „нейна чест“. Искахме да повтори пред медиите манипулациите, които обяви преди 3 дни. С поредните промени в Закона за личната помощ тя убива над 50 000 човека в неравностойно положение“. Това заяви пред Lupa.bg Вера Иванова от „Системата ни убива“.

 „Сачева лишава прикования на легло човек от асистент през почивните дни. До петък, до 17 часа той има асистент, след това остава в леглото без вода и храна и без да може да ходи до тоалетна. В понеделник, ако е жив, асистентът може да продължи да работи“, обясни Иванова до какво ще се стигне след като влязат в сила поправките в Закона за личната помощ.  

„Добавката от 100 лв. за чужда помощ отива в министерството, с 20 лв. от тях неподвижните хора можеха да платят на някой да дойде да ги вдигне от леглото. С поправките хората не могат да оцелеят. Единственият им шанс е да ползват социални услуги, които ги обричат на бавна смърт“, убедена е протестиращата майка.

По думите й с ползването на социални услуги ще се точат пари, които ще отидат в ръцете на НПО-тата. Деница Сачева цели да събере инвалидите накуп. „Те ще бъдат настанени в лъскави сгради, където ще бъдат бити и връзвани. В условията на пандемия там и по-лесно ще се разболеят. Факт е, че в дом „Качулка“ 85% от младежите са с коронавирус“, припомни Вера Иванова.

Утре в 19 часа майките от „Системата ни убива“ ще направят протестно шествие срещу готвените промени на социалното министерство. „Ще направим панихида на децата, които са починали заради системата“, обясниха те. Шествието ще започне от МС и ще завърши пред съдебната палата.