Протестираща , удряна от полицаи зад колоните на Министерски съвет, осъди МВР

Общество
12:11 - 06 Март 2023
1143
Протестираща, удряна от полицаи зад колоните на Министерски съвет, осъди МВР

Цветелина Цветкова, която полицаи биха и снимаха разголена зад колоните на Министерски съвет през лятото на 2020 г., е осъдила МВР.

Административният съд София-град (АССГ) е решил, че тя трябва да получи обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане в размер на 2900 лева.
Цветкова претендираше за 20 000 лв., но не е обжалвала решението на АССГ. От друга страна, СДВР е отнесла делото до Върховния административен съд (ВАС). Това съобщи в. „Сега“, позовавайки се на деловодните регистри.

На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Пред ВАС прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост. Размерът му е съобразен и с практиката на Европейския съд за правата на човека.

Припомняме, че Цветкова заведе делото по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна. Съдът прие, че случилото се зад колоните на МС е нанесло вреди върху психологическото състояние на жената.