Протестиращи блокираха прохода „Петрохан”

300 души искат да се наложи забрана за преминаване на тирове през прохода

Актуални новини
20:30 - 14 Юни 2024
3585
Протестиращи блокираха прохода „Петрохан”

Около 300 души от Берковица, Монтана, Враца, Вършец и село Бързия с представители от община Берковица протестираха в местността Чапраза на шосето Монтана - Берковица - София през прохода Петрохан в Стара планина, като блокираха пътя. Протестиращите искат да се наложи забрана за преминаване на тирове през прохода.

Те очакват такова решение да бъде взето в почивните дни от Агенция "Пътна инфраструктура" заради предстоящото затваряне на отсечка от Мездра до Лютидол заради ремонт. Кметът на Берковица Радослав Найденов беше на протеста и заяви пред протестиращите, че подкрепя техните искания и че преминаването на тежкотоварни камиони през прохода ще създаде опасност от транспортни произшествия, ще разбие пътя, който не е проектиран за автомобили над 12 тона, и ще напука къщите и оградите на живеещите около шосето хора от община Берковица. 

Кметът съобщи, че към момента все още няма заповед за насочване движението на тежкотоварни автомобили през прохода Петрохан, но заяви, че е много вероятно през почивните дни такава да бъде издадена. Той призова централната власт да не пренебрегва мнението на хората в община Берковица и на местната власт, която е категорично против преминаването на тирове през Петрохан. 

От 19:00 ч. до 19:15 ч. протестиращите блокираха движението през прохода, като от двете страни се образуваха километрични опашки от леки автомобили.

Полицията охраняваше протеста без да се намесва.