Протестиращи искат Джамбазки да бъде отзован от ЕП

Актуални новини
14:25 - 18 Ноември 2020
1854
Протестиращи искат Джамбазки да бъде отзован от ЕП

След като стана пределно ясно, че един от хората от ВМРО, които обстрелваха протестиращи с бомбички, сигнални ракети и маркучи с вода, е самия евродепутат Ангел Джамбазки, хората поискаха той да бъде отзован от Европейския парламент.

Такова искане е изпратено с писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В писмото се твърди, че протестиращите срещу властта в България са отишли пред централата на ВМРО - партията, от която Джамбазки стигна до мястото на евродепутат, и че протестиращите само са скандирали, без да показват агресия.

"Малко след като застанахме пред сградата и започнахме да скандираме, от последния етаж на същата започна да се излива порой от вода и, както се видя малко по-късно, се оказа, че ни пръскат с пожарен маркуч. Това беше абсолютно непредизвикана агресия от страна на хората от ВМРО, защото освен скандиранията, нямаше каквито и да било други агресивни действия от страна на протестиращите граждани. Много от хората, включително и аз, бяхме измокрени „до кости“. В един момент се появиха още двама човека на прозорците на сградата и към нас полетяха мощни бомбички и пиратки, както и сигнални ракети.

Една от ракетите удари в гърба един от пристигналите на място полицаи и беше изключителен късмет, че не го запали и уби", пише в писмото.

Там се казва още, че един от хората, хвърлящи пиратките, е Джамбазки, след като от ВМРО отричали той да е бил в централата по това време.

Хората, които се подписват под писмото, са обединените във Facebook групата "Протести 2020". "Това сме хората, които останаха на улицата след оттеглянето на "Отровното трио" - няма партия и политическа организация зад нас", заяви Николай Зехирев, който е лице за контакт по писмото.

Подаден е сигнал и до Върховната касационна прокуратура (ВКП).

На 21 ноември, от 17:00 часа, събраните в групата организират протест пред Народното събрание, на жълтите павета - за да подат окончателно оставка премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и да има предсрочни парламентарни избори.