Протестиращи от АПИ затвориха „Хемус“ в двете посоки

Актуални новини
11:48 - 07 Декември 2023
1068
Протестиращи от АПИ затвориха „Хемус“ в двете посоки

Протестиращи за по-високи заплати служители на АПИ блокираха тунел "Топли дол", което означава, че АМ „Хемус“ вече е затворена в двете посоки от Варна към София и обратно.

Това наложи полицията да подготви обходни маршрути.

Малина Кованджиева, председател на Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ, обясни, че

настояват за 20 процента увеличение на заплатите, тъй като през другата година 50 процента от работещите в АПИ ще останат на минималната работна заплата.

"В момента взимаме под 1000 лева нетно възнаграждение. Искам да ви кажа, че миналата година на 13 декември, след като затворихме тунел Витиня, тогава ни дадоха 30% върху заплатите. Тогава бях донесла фишове, заплатите бяха под 600 лева нетно, и показах тези фишове на медиите. За съжаление никъде не ги видях в нито един репортаж. Сега са под 1000 лева и искаме достойно заплащане", каза за Нова нюз Кованджиева.

Искаме да оценят нашия труд, за да можем да бъдем мотивирани и да продължим. Защото зимата не се знае каква ще бъде - люта, нелюта а ние трябва да бъдем там на бойния пост. Увеличението на заплатите ни ще струват на бюджета 17 милиона лева с осигуровките. Аз смятам, че това е в приоритета на финансовото министерство и след като искат да бъде обезпечен трафика, тогава трябва да намерят тези пари, добави тя.