Протестиращи от Атия затварят главния път Бургас-Созопол

Те недоволстват от намеренията за изграждане на депо за опасни отпадъци край селото

Новини
08:59 - 23 Август 2019
4252
Протестиращи от Атия затварят главния път Бургас-Созопол

Жители на Атия ще затварят главния път Бургас-Созопол. Протестът е насрочен за тази неделя, от 10:00 ч., когато трафикът на юг е най-натоварен. Това съобщиха от Изпълнителен комитет "Възраждане за с. Атия", оглавен от Виолина Района.

Те недоволстват от намеренията за изграждане на депо за опасни отпадъци в землището на селото. Очаква се на протеста да пристигне и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Ето и цялото съобщение на ИК "Възраждане за с. Атия":

„Въпреки широкото обществено недоволство, обхванало гражданите на с.Атия, проектът по изграждане на съоръжението продължи с бурни темпове, като до съвсем скоро липсваха и задължителните табели указващи характера на мероприятието, както и донорите му. Реакция на управляващите след серията от журналистически отразявания на нашето недоволство позакъсня, но все пак се появи. Бяхме поканени на среща и обсъждане с министър Нено Димов в гр. Созопол на 14.08.19 г. от 18.00ч.

Присъствието му бе обявено дори в сайта на община Созопол, но ден по късно информацията бе свалена и неговото участие остана неясно до самата среща. Неприсъствието му стана факт на самото откриване, в следствие на което ние напуснахме събитието. Този скандал бе отразен надлежно от медиите, в резултат на което Министър Нено Димов ни покани на среща в гр. София на 23.08.2019 г в 15.00. Поканата му бе рестриктивна, като ограничението към нас беше до двама делегата да присъстват на срещата. В следствие на подвеждащата покана за среща с министър Димов на 14.08.2019 г относно малък пилотен общински център по проект „Проучване и разработване на пилотни модули за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“, отправена на 06.08.2019 г от Община Созопол, у нас се изгради висока степен на недоверие относно ангажираността на Министерството на околната среда и водите по въпросите поставени от Инициативния комитет.

Неявяването му, въпреки предварително заявеното участие в срещата, ни дава основание да се съмняваме, че на посочената дата ще присъства лично, за да се запознае с нашата гледна точка по наболелите теми. Поради гореизложените причини, Инициативен комитет „Възраждане за с. Атия” призова Министър Димов да заповяда в с. Атия, общ. Созопол на 25.08.2019 г в 10.00 ч на среща с представители на Инициативния комитет и загрижени граждани, за да изразим официалната си позиция и притеснения по гореспоменатите проекти. Преди да изпратим писмото получихме отговор от Министър Димов, че ще уважи поканата ни и ще дойде на 25.08.19г. в 11.30ч. на среща на територията на новоизградената площадка".