Протестиращи призоваха президента да не подписва указ за назначаване на Иван Гешев

Този път нямаше мъже в спортни черни екипи и татуировки

Новини
21:15 - 25 Септември 2019
5124
Протестиращи призоваха президента да не подписва указ за назначаване на Иван Гешев

Участниците в третия  "Марш за правосъдие", организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки", призоваха президентът Румен Радев, ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, да не подписва указа за назначаването. 

Тази вечер в София се проведе поредния протест срещу номинацията на Гешев за следващ Обвинител номер едно, предаде БНР. 

Шествието тръгна от Народното събрание и блокира движението  - първо пред Парламента, а след това и по пътя към т.нар. "триъгълник на властта". Следващата спирка беше между сградите на президентството и Министерския съвет. 

След като отбеляза, че този път гости на протеста няма, визирайки еднотипно изглеждащите мъже в спортни черни екипи и татуировки от предишни протестни прояви, председателят на инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков призова присъстващите да са настойчиви в искането си да бъде оттеглена кандидатурата на единствения номиниран - Иван Гешев. 

"Г-н Президент, ние сме се събрали, за да ни видите и да ни чуете. Искрено се надяваме, че вие няма да се присъединете към фигурките на трите маймунки", каза подкрепен от присъстващите, адвокат Емил Георгиев.

"Маршът за правосъдие", организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ приключи около 20,30 пред Съдебната палата.

По време на протеста организаторите припомняха исканията си от края на юли за промяна в Закона за съдебната власт, свързана с т.нар. "трима големи" в съдебната система. В това от инициативата виждат възможност за спиране на процедурата за избор на главен прокурор и започване на нова с повече кандидати и повече възможности за различни субекти да внасят номинации.