Протестиращи се събраха под моста на булевард "България"

Общество
21:03 - 02 Септември 2024
1182
Протестиращи се събраха под моста на булевард "България"

Протестиращи се събраха под моста на бул. "България" в София. Гражданите обясниха, че причината за недоволството им е, че от месеци се бездейства по отношение на ремонта на надлеза на Софийския околовръстен път (СОП) на бул. „България“ до кв. „Бояна“. 

Протестиращите обясниха, че в края на май са подали сигнал, че една от подпорните колони на мостовото съоръжение на пътен възел „Бояна“ е компрометирана. На 30 май кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е наложително да се спре движението под мостовото съоръжение на Околовръстното шосе на София в посока кв. "Младост". Според експерти на Университета по архитектура, строителство и геодезия имаме сериозен проблем, каза тогава кметът. 

По-рано днес заместник-кметът на София Иван Василев съобщи, че през септември движението под моста на бул. "България" ще бъде възстановено. В момента сме предприели действия по аварийно подпиране на съоръжението. Работата започна вчера, прави се изкоп, който да осигури възможността за бетонова основа, върху която да стъпи скеле, което да подпре моста, обясни зам.-кметът. Той увери, че Столичната община прави всичко възможно ремонтът да се случи във възможно най-кратки срокове.

Днес се събрахме, защото вече месеци след като Столичната община затвори мостовото съоръжение на детелината, не правят нищо. Това каза организаторът на протеста Добромир Тасев. Той обясни, че вчера от районната администрация на "Витоша" са били на място, като по думите на Тасев са дошли "да изкопаят една дупка и да се снимат". Обявиха, че започват ремонт на съоръжението с цел укрепване, добави още Тасев.

"Три месеца чакахме и нищо не се случваше", каза още организаторът на протеста. Той обясни, че след като е изкопана дупка, ще се направи фундамент, с който ще бъде поправено съоръжението. "Бетонът който ще изсипят ще е около 1,2 метра и ще съхне една седмица, което ще удължи срока", добави Тасев. Ако Столичната община не пусне движението под оста, на 25 септември ще се съберем отново на протест, като този път ще затворим бул. "България", заяви организаторът.