Протестиращи щурмуваха сградата на МРРБ с искане за оставката на правителството

По информация на очевидци полицията е използвала сълзотворен газ

Новини
13:26 - 27 Януари 2020
1581
Протестиращи щурмуваха сградата на МРРБ с искане за оставката на правителството

След съботния протест с искане на оставки на управляващите заради водната криза жители на Перник се събраха в центъра на София с искане за оставката правителството, предаде БНР.

Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ, но полицията ги спря. Веднага след това към министерството полетяха бутилки от минерална вода и кенчета. По информация на очевидци униформените са отговорили на ескалиралото напрежение, като са използвали сълзотворен газ. 

Броят на протестиращите се увеличава.

Протестът е организиран от партия "Възраждане". Пред БНР лидерът й Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг не би решило проблема с водната криза в Перник:

"В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни“.

Исканията на хората звучаха така:

"С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин“.

Много от хората тук са дошли от провинцията специално заради протеста пред регионалното министерство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери пречиствателната станция за питейни води "Бистрица“. От Столична община уточняват, че съоръжението се използва за управление на водопроводната система на София, в него се подават и данни от всички локални резервоари в системата.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ.

Протестът в събота беше организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието беше "Вода за Перник, вода за България!".