Протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте

Активистите осъдиха "кървавото наследство" на мандата на президента

Свят
12:06 - 26 Юли 2021
1745
Протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте

Хиляди протестиращи излязоха по улиците във Филипините днес, призовавайки президента Родриго Дутерте да бъде даден под съд след изтичането на мандата му догодина, предаде ДПА.

Демонстрантите, чийто брой се изчислява на около 6000 души, тръгнаха към комплекса на Камарата на представителите, където по-късно Дутерте трябваше да изнесе последната си реч пред Конгреса за състоянието на страната.

Те държаха плакати с послания против Дутерте като: "Стига вече! Край на режима на Дутерте сега!" и показаха изображения на Дутерте като чудовищен октопод, гекон и обезглавен цар.

Шестгодишното президентство на Дутерте приключва догодина, но той заяви, че е отворен да се кандидатира за вицепрезидент, тъй като това ще му даде имунитет срещу всякакви наказателни дела, които могат да бъдат заведени срещу него, когато той се оттегли.

Активистите осъдиха "кървавото наследство" на мандата на Дутерте, препратка към убийствата в рамките на спорната му репресия срещу незаконни наркотици и други предполагаеми нарушения на човешките права.

"Ние казваме "дотук!" на управление тип Дутерте", изтъкна Кристина Палабай, генерален секретар на правозащитната организация "Карапатан", която беше сред десетки организации, присъединили се към демонстрациите в Манила.

"Няма да му позволим да се измъкне с масови убийства и държавни репресии и се заричаме да не позволяваме на неговия наследник да претендира за победа на предстоящите избори", добави тя и настоя: "Трябва да сложим край на управлението на терор на Дутерте ... и да го държим отговорен за престъпленията му срещу филипинския народ."

Президентският говорител Хари Роке заяви, че 76-годишният Дутерте не се очаква да обсъжда политическите си планове през 2022 г. по време на речта си и вместо това ще уточни подробно пътната карта за възстановяване на страната от Covid-19 пандемията.

"Ако го направи, вероятно би било част от оценката му, ако има недовършена работа или не", каза той в интервю за радио в Манила преди речта.

"Речта ще се съсредоточи върху постиженията и предложените закони, включително създаването на институт по вирусология и център за контрол на болестите, за да институционализираме реакцията си в случай на друга пандемия", добави той.

Повече от 27 000 души са починали и над 1,5 милиона са се разболели от Covid-19 във Филипините, а експертите предупреждават за нов скок в случаите поради по-заразния вариант Делта.

Роке заяви, че обръщението ще бъде "речевата" реч на Дутерте, където той също ще обобщи напредъка на неговата администрация в ключовите кампании срещу незаконните наркотици и корупцията.

"Президентът вероятно ще признае, че проблемът с незаконните наркотици е по-лош, отколкото е очаквал", каза той. "И все пак 60 процента от нашите общности вече са без наркотици ... [Наблюдава се] голям напредък във войната срещу незаконните наркотици."

Повече от 7000 души бяха убити в полицейски операции срещу незаконни наркотици във Филипините през последните пет години. Правозащитните организации твърдят, че таксата може да бъде дори три пъти по-голяма от тази.

Възникнаха въпроси и за това дали заподозрените са били извънсъдебно убити от полицията и дали някои от убитите всъщност са имали някаква роля в продажбата на наркотици.