Протестиращите медсестри: Разбрахме се с министъра

Кирил Ананиев поел ангажименти по исканията на демонстрантите

Здраве
17:38 - 16 Октомври 2019
3460
Протестиращите медсестри: Разбрахме се с министъра

Медицинските сестри напуснаха сградата на Министерството на здравеопазването, тъй като "донякъде са постигнали консенсус по исканията си с ресорния министър Кирил Ананиев". Това заяви Веселина Ганчева, която беше един от седемте души, присъствали на четиричасовата среща в Министерството на здравеопазването.

Тя обяви, че Ананиев е поел ангажименти, които ще бъдат коментирани и изпълнени.

"Дали сме едномесечен срок да започне изпълнението на исканията ни, поставени в декларацията. Имаше добра воля от тяхна страна и казаха, че нещо ще се прави и ще се работи", уточни Ганчева.

По думите ѝ след месец протестиращите медсестри отново ще се срещнат с представители на здравното министерство, за да инспектират работата по конкретните искания.

Ганчева обясни, че по време на срещата с Ананиев е станало дума и за нощния труд, който се заплаща от 0,25 лв. до 1 лев на час, както и за извънредния труд, който надхвърля 60 часа на месец.

"Показали сме на министъра методи, по които може да се контролира това. Финансовият въпрос зависи от приемането на бюджета на НЗОК. Министърът каза, че ще направи всичко възможно да контролира процеса, по който тези пари ще стигат до нас", каза още Веселина Ганчева.

Едно от важните неща, за които министърът е поел ангажимент да се случат е подкрепа за Закона за съсловните организации, внесен в парламента от Обединени патриоти, каза председателят на Сдружението на фелдшерите Александър Александров. Законът позволява на всички професии, които сега са обединени в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, да имат собствени организации и национална представителност.

Александров допълни, че е говорено за всичко и че заедно с медиците ще се взимат решенията в здравната система.

"Ние бяхме решили да останем вътре наистина, докато не се поемат конкретни ангажименти и конкретни срокове. Записани са ангажиментите, не са разписани", категорична беше медицинската сестра Мая Илиева.

Медиците остават в стачна готовност, остава и палатката пред министерството. В случай, че нищо не се промени, те щели да погребат здравната система.

Докато се водеха преговорите, останалите медицинските сестри, подкрепени от лекари специализанти, блокираха за кратко бул. "Мария Луиза" и в двете посоки с жива верига.