Протестиращите миньори и енергетици отказват поканата за преговори на премиера

Политика
20:52 - 02 Октомври 2023
2362
Протестиращите миньори и енергетици отказват поканата за преговори на премиера

Протестиращите миньори и енергетици отхвърлиха поканата на премиера Николай Денков да преговарят утре с него в Раднево. Те настояват за среща в парламента с лидерите на управляващата коалиция.

Днес по обед протестиращите миньори и енергетици настояваха премиерът Николай Дянков да дойде при тях, след това пренасочиха исканията си към народните представители и очакват покана за среща в София, за да преговарят с председателите на парламентарните групи.

Междувременно обаче такава дойде от страна на премиера. 

Бисер Бинев, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток", попита протестиращите на автомагистрала "Тракия" трябва ли да отидат на срещата.

Отговорът беше: "Не, не. Тук да дойде. Тук, на място".

"Ние си казахме, до вчера наистина говорехме едно - искахме той да дойде тук. Той днес реши, че може евентуално да дойде в мините или в ТЕЦ-а, без значение къде. Ако иска, да заповяда тука". 

Такава е и позицията на протестиращите енергетици, които за четвърта вечер блокират Прохода на Републиката край Гурково.

Всички остават на позиция, че преговорите за промени в Териториалните планове за справедлив преход и предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се водят в парламента:

"В парламента. Среща не с Бойко Борисов и Делян Пеевски, и с Денков, а с всички всички парламентарно представени групи".

По информация на синдикатите председателят на Народното събрание Росен Желязков вече е информирал председателите на парламентарните групи за желанието на синдикатите.

Блокадите на основни пътни артерии продължават и през тази нощ.

Блокадата на АМ "Струма" при Дупница също ще продължи и във вторник и до решаване на проблемите с регионалния план за справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в Народното събрание, обявиха организаторите.