Протестите на фермери в Нидерландия привлякоха подкрепата на десни популисти

Един от тях бе бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Новини
09:46 - 03 Август 2022
2574

Шумните протести на нидерландските фермери срещу климатичните планове на правителството предизвикаха реакции и в чужбина, като популисти в целия свят ги подкрепиха. Един от тях бе бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва в коментар АФП.

"Приемаме всичката подкрепа, която можем да получим", заявява Яп Кок, 62-годишен скотовъд от Централна Нидерландия.

Фермерите всяха хаос в продължение на седмици, разхвърляйки торове и боклук по магистралите, блокирайки складове на супермаркети с трактори и вдигайки шум пред домовете на политици.

Те се обявяват против планове за съкращаване на азотни емисии в Нидерландия, която е втори по-големина износител на земеделска продукция след САЩ, посредством намаляване на домашните животни и затваряне на някои ферми.

И докато малка група е обвинена за повечето от безредиците, имаше и протести с участието на хиляди трактори.

И докато протестите привлякоха вниманието на световните медии, десни политици бързо ги подкрепиха – освен Тръмп, това са френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен, и нидерландските ѝ колеги Герт Вилдерс и Тиери Боде.

"Биха искал подкрепата да дойде от ляво, но и от дясно става. Фермерите винаги са изкупителни жертви", коментира Кок, чиято ферма е под риск от затваряне.

Малката Нидерландия произвежда големи количества храна благодарение на индустриализираното селско стопанство, но на цената да бъде един от най-големите източници на вредни емисии в Европа.

Това се отнася особено за азота заради торове, базирани на амоняк, или животински. 16 на сто от вредните емисии в Нидерландия се дължат на земеделието.

Азотните газов играят сериозна роля в глобалните климатични промени, а ниското надморско равнище на страната я прави уязвима за екстремни климатични явления.

През юли Нидерландия регистрира един от най-големите си температурни рекорди - 39,4 градуса по Целзий в южния град Маастрихт.