Протестите в Европа не стихват, хората продължават да негодуват срещу ограниченията

В Люксембург протестиращи щурмуваха зимен базар след демонстрации срещу ковид мерките

Новини
21:08 - 05 Декември 2021
2431
Протестите в Европа не стихват, хората продължават да негодуват срещу ограниченията

Хиляди хора участваха в протести през уикенда в редица градове в Европа с искане за свобода на движението, заяви полицията. Демонстрациите се проведоха на фона на налаганите от властите ограничения върху придвижването като мярка срещу разпространението на коронавируса.

В Люксембург протестиращи щурмуваха зимен базар след демонстрации срещу ковид мерките. Полицията каза, че те са пренебрегнали правилата за влизане на базара и са изблъскали загражденията. В демонстрациите са участвали около 2000 човека. Протестиращите са се насочили и към парламента, поради което органите на реда са блокирали входовете там.

В австрийската столица Виена по данни на полицията вчера са протестирали 40 000 души. Много от тях са против задължителната ваксинация срещу ковид, която се очаква да бъде въведена от февруари. Арестувани бяха петима души. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Не на задължителната ваксинация" и "Исус пази децата, не ваксините".

Протест имаше и в нидерландския град Утрехт. В него са участвали 5000 души.

Властите в Италия също съобщиха за демонстрации на различни места, включително Рим, Торино и Болоня.

Около 8000 души са участвали в протести в белгийската столица Брюксел, предаде Франс прес, като се позовава на данни на полицията. Противниците на затягането на наложените от правителството ограничения скандираха "Свобода! Свобода!" и носеха плакати, на които пишеше "Обединени за нашата свобода, права и нашите деца". Шествието им стигна до централата на Европейския съюз. Някои носеха плакати против ваксините и задължителната ваксинация срещу ковид.

Когато мирните демонстранти вече се бяха разотишли, около 100 протестиращи се втурнаха към кордона на полицията за борба с безредиците, който блокираше достъпа до сградата на Европейската комисия. Те започнаха да замерят полицаите с отпадъци и други предмети и да палят пиратки, в отговор на което полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ, посочва Асошиейтед прес.

Протести имаше вчера и в редица германски градове, включително Берлин, Хановер, Хамбург, Потсдам и Франкфурт на Майн. Берлинската полиция съобщи, че е арестувала 58 души при демонстрации срещу ковид ограниченията в столицата.