Протестите вдигат броя на заболелите от COVID-19 в София

Говоренето с висок тон по време на митингите е един от начините за пренасяне на вируса, обясни шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

Актуални новини
11:40 - 12 Юли 2020
1726
Протестите вдигат броя на заболелите от COVID-19 в София

Протестите в София със сигурност ще доведат до ръст на случаите с коронавирус. Тази тенденция се видя и по време на абитуриентските балове. Това заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Според него говоренето с висок тон по време на митингите е един от начините за пренасяне на вируса.
 
Прогнозата на проф. Балтов е, че след масовите митинги и протести от последните дни допълнително ще се натовари здравната система на София. Това от своя страна ще увеличи броя на заетите легла с болни от коронавирус за сметка на пациенти, които се налага да постъпят с други заболявания.

Директорът на "Пирогов" обаче е уверен, че лечебните заведения ще издържат на натоварването, вече са достатъчно подготвени и имат натрупан опит.

Проф. Балтов, подобно на други негови колеги, също смята, че трябва да свикнем да живеем с COVID-19. Също така той апелира да спазваме познатите вече правила – дистанция- дезинфекция – дисциплина.
 
Днес 211 са новодиагностицираните с COVID-19 през изминалите 24 часа. 2806 PCR теста са направени през последното денонощие, сочат данните в Националната информационна система.