Протеже на Георги Гергов се гласил за МРРБ-министър

Политика
14:10 - 04 Август 2022
4853
Протеже на Георги Гергов се гласил за МРРБ-министър

Младата БСП-надежда от кръга около Георги Гергов – Захари Христов, който беше заместник-министър на МРРБ в предходното служебно правителство на президента Румен Радев, се сбогува с шансовете си отново да заеме поста.

Миналата година Христов, родом от пловдивското с. Ягодово, беше отстранен като заместник-министър от бившия служебен премиер Стефан Янев, който тогава не даде обяснение какво е провокирало решението му.

Тогава кръгът, който лансира Христов, упорито се опитваше да го наложи за титуляр на поста регионален министър на мястото на популярната към онзи момент арх. Виолета Комитова, но в крайна сметка не успя. Христов, който отговаряше за тол системата, не се запомни с нищо съществено, пише „Скандал“.

Според източници от Министерския съвет причината Захари Христов да се сбогува с поста си на заместник-министър по време на второто служебно правителство на Янев са сигнали от строителни фирми за съмнителни практики.

Твърди се, че близкият на Гергов социалист се опитвал да ходатайства за извършване на плащания към определени фирми за сметка на останалите.

Комисионната за услугата е била 10%, а срещите с представители на фирмите се състояли именно в родното му село Ягодово, което пък стана известно в публичното пространство с палата на мултимилионера Георги Гергов, бивш лидер на БСП-Пловдив и собственик на Пловдивския панаир.

За пловдивчани е обществена тайна, че Гергов често събирал там на дискретни срещи уж партийни врагове като Бойко Борисов и Слави Трифонов, например. 

Самият Гергов преди години дори публично се обяви за коалиция ГЕРБ-БСП. За него се говори също така, че е в топли отношения с лице, заемащо висока позиция в президентството.

Покрай съставянето на четвъртото служебно правителство на Радев с премиер Гълъб Донев името на Захари Христов отново започна да се споменава в кулоарите на президентството. До края на миналата седмица неговото място било сигурно в Министерството на регионалното развитие, като соцнадеждата ходатайствал лично човекът от „Дондуков“ 2, разказват източници.

Христов се хвалел, че скоро отново ще се завърне като част от служебното правителство най-вероятно като заместник-министър.

Ягодовецът не може да се похвали със солидно образование, нито с богата биография или сериозен опит.

В крайна сметка, обаче, името му отпаднало заради опасения, че евентуалното му участие може да предизвика скандал, който да рефлектира върху новото служебно правителство и върху самия Румен Радев.