Противник на закриването на спецправосъдието не дочака днешното решение

Новини
18:00 - 14 Април 2022
3867
Противник на закриването на спецправосъдието не дочака днешното решение

Покойният вече голям български адвокат Марин Марковски не дочака днешното решение на парламента, с което се закрива специализираното правосъдие.

Във всичките си медийни изяви, включително и пред Lupa.bg, опитният юрист даваше рамо на спецзвената, създадени от ГЕРБ.

„Българският език е богат език. Когато се говори за промени, трябва да се казват нещата – съобразно закона и реалността; трябва да се коментира не съдебна реформа, трябва да се… тази задължителна дейност, необходима за обществото, следва да бъде наричана подобряване на борбата с престъпността и раздаване на добро правосъдие.“, казва Марковски.

Промените според адвокат Марковски могат да се постигнат лесно – само с промени в определени нормативни текстове. Юристът бе убеден, че не са необходими конституционни промени, а поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.

"Трябва да има промяна, подобряване работата на полицията, промяна в закона, който урежда правата на прокуратурата и да се намери начин тя да работи ефективно, независимо и самостоятелно.“

'Не е проблем съществуването на Специализирания наказателен съд и прокуратура, ако магистратите действат независимо и самостоятелно", посочваше Марковски.

Той смяташе, че тези, които коват законите, трябва да познават системата и да знаят какво се случва в съдебната зала.

„Притеснява ме, че новите управляващи нямат конкретни предложения за текстове в закони, които да бъдат променени. Говори се за смяната на Гешев, но това не може да стане без текстове, които да гарантират независимостта на прокуратурата. След него може да дойде човек, който е готов за промяна, но той да се окаже в положение на едноличен властник“, предупреди адвокатът в изявление пред Lupa.bg малко повече от месец преди кончината си.

Припомняме че днес парламентът закри спецправосъдието като 122 гласа се обявиха "за" тази реформа, а 75 народни избраници се противопоставиха.